Max Verstappen: O γιος του «Γιος» διεκδικεί τίτλο
Η λέξη «Verstappen», για όσους παρακολουθούμε τη Formula 1 τα τελευταία 27 τουλάχιστον χρόνια, σημαίνει «ταχύτητα» και «θερμό ταπεραμέντο». Στη νέα της εκδοχή, ίσως προστεθεί και η επεξήγηση «παγκόσμιος πρωταθλητής».
Ο Max Verstappen βρίσκεται αυτή τη στιγμή ακριβώς στην ηλικία που ο Lewis Hamilton κατέκτησε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο (23 ετών και 9 μηνών) και το σίγουρο είναι πως το θερμό ταπεραμέντο του χαρισματικού Ολλανδού δεν φάνηκε τελικά αρκετό για να τον βοηθήσει να γίνει ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής όλων των εποχών. Η άτρωτη ομάδα της Mercedes, την οποία έπρεπε ομολογουμένως να κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια, έβαλε σίγουρα το δακτυλάκι της σε αυτό, κι έτσι το ρεκόρ παραμένει στον πιο… νουνεχή (και πιο άρτια εξοπλισμένο η αλήθεια να λέγεται) Sebastian Vettel, που φόρεσε το στέμμα το 2010 σε ηλικία 23 ετών και 4 μηνών.
Παρόλα αυτά, εάν ο Verstappen κάνει την υπέρβαση φέτος (συνδυάσει μυαλό, επιθετική οδήγηση και τύχη) και κατακτήσει εντέλει τον τίτλο, τότε θα γίνει ο πέμπτος «γιος πρώην πιλότου» που φορά το στέμμα, μετά τους Alberto Ascari (1952-53), Damon Hill (1996), Jacques Villeneuve (1997) και Nico Rosberg (2016). Κατ’ ακρίβεια, ο Max θα γίνει ο πρώτος πρωταθλητής με πατέρα και μάνα οδηγούς, αφού η κυρία Verstappen έκανε επίσης καριέρα στο karting.
Κανείς δεν αμφιβάλει πως ο «γιός του Γιος» κληρονόμησε πολλά από τον χαρισματικό μπαμπά του, φέρνοντας αρκετές φορές στο νου μου την ταχύτητα και επιδεξιότητα με την οποία ο Jos Verstappen συνέτριψε τους πάντες στο γερμανικό πρωτάθλημα της F3 το 1993, ως το «επόμενο παιδί θαύμα», προτού προβιβαστεί στην F1 και συναντήσει στο δρόμο του τον ογκόλιθο Schumacher. Η τηλεόραση του ΡΙΚ πρόβαλε μάλιστα κάποιο βράδυ στιγμιότυπα από τη νίκη του Jos στο Wunstorf, όχι γιατί η Κύπρος ήταν ξετρελαμένη με την F3, αλλά γιατί κάποιος είχε μπερδέψει τα πλάνα με εκείνα του Grand Prix του Μονακό, νικητής του οποίου ήταν ο Senna με τη McLaren, η οποία έφερε τότε τους ίδιους ερυθρόλευκους χρωματισμούς με το μονοθέσιο του Verstappen. (Πήρα θυμάμαι τηλέφωνο το κανάλι για να τους πω ότι αυτό που έκαναν ήταν ιεροσυλία!)
Ως σχολιαστής των αγώνων της Formula 1 στο ίδιο κανάλι (ξεκίνησα δύο χρόνια αργότερα) περιέγραψα γύρω στο 80% από τους αγώνες του Jos Verstappen και εκείνο που θυμάμαι είναι έναν εντυπωσιακά ταχύ πλην όμως θερμόαιμο πιλότο, που θα μπορούσε να κέρδιζε το Grand Prix της Βραζιλίας το 2003 με μια Minardi. Με μια σταλιά αν θέλετε από τη δύναμη της πανίσχυρης, σημερινής ομάδας της Red Bull. Η οδήγησή του στη βρεγμένη πίστα του Interlagos αντικατόπτρισε την αντίστοιχη του γιου του 13 χρόνια αργότερα στην ίδια πλημμυρισμένη πίστα, προτού το αίμα ανέβει στο κεφάλι του Jos και συναντήσει τη μπαριέρα της Curva do Sol.
Ο Verstappen ήταν ένα από τα 7 θύματα της στροφής αυτής (μεταξύ τους και ο rainmaster Schumacher) την οποία βαφτίσαμε εκείνο το απόγευμα «διαβολική». Θυμάμαι πως κατά τη διάρκεια της μετάδοσής μας ένας ιερέας τηλεφώνησε στο ΡΙΚ, όπου κάναμε τις μεταδώσεις, και μας είπε να μην ονομάζουμε έτσι την στροφή, υιοθετώντας εντέλει -για τις υπόλοιπες εξόδους των πιλότων πάνω στην do Sol- το πιο αθώο «εξοντωτική».
Ο Max Verstappen, όμως, δεν έχει κληρονομήσει μόνο την ταχύτητα του Jos αλλά και τον παράφορο χαρακτήρα του, αν και σε πιο ήπιο βαθμό (ο μπαμπάς έχει ιστορικό βίας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παίξει ξύλο με κάποιον) με τον νεότερο Verstappen να κλοτσά ευτυχώς μόνο λάστιχα όταν τον πιάσουν τα νεύρα και όχι ανθρώπους! Ο χρόνος θα φανερώσει κατά πόσο το όνομα Verstappen βγει τελικά από τη λίστα των παρεξηγημένων και μπει σε αυτήν των τρανών._Δ.Γ.